• 21 listopada 2024

Blender to dziś niezbędne urządzenie w każdej kuchni. Na co zwrócić uwagę przy wyborze blendera i na jakich jego cechach warto się skupić?

Jaka moc powinien mieć blender ręczny?

Istnieją dwa rodzaje blenderów. Stacjonarne - ubijają i mielą produkty we własnej misie o określonej objętości oraz zanurzeniowe - ich przystawkę można zanurzyć w dowolnym pojemniku, w którym znajdują się produkty. Blender ręczny zanurzeniowy jest wygodniejszy, ponieważ jest urządzeniem wszechstronniejszym.

Najważniejszym parametrem blendera jest jego moc. Wskaźnik ten określa, jak szybko i skutecznie urządzenie będzie mielić produkty. W przypadku nowoczesnych modeli moc może wynosić od 120 do 1500 W. Optymalnym wyborem jest model o mocy- 700-800 W.

Im mocniejszy blender ręczny zanurzeniowy, tym szybciej przetwarza żywność i tym mniej się nagrzewa. Za pomocą wydajnego blendera z łatwością pokruszysz lód czy przygotujesz np. mięso mielone. Jeśli zamierzasz blendować głównie miękkie produkty spożywcze, wystarczy moc do 450 W. Do kruszenia lodu i orzechów odpowiedni będzie blender o mocy 600–800 W

Kolejny parametr wpływający na szybkość mielenia to szybkość obrotów. W nowoczesnych modelach waha się od 10 000 do 19 000 obr./min, a liczba prędkości wynosi od 1 do 25. Niektóre modele wyposażone są w takie opcje jak płynna regulacja prędkości. Można znaleźć również blendery posiadające tryb turbo.

Blender ręczny

Jakiej firmy blender kupić?

Na co zwrócić uwagę wybierając blender ręczny? Ważna jest jego marka. Staraj się kupować modele uznanych firm. To gwarancja, że urządzenie będzie ci służyć przez wiele lat. Znakomite modele produkują firmy Bosch, Braun, Philips, Polaris i Moulinex. Oprócz tego ważnym kryterium jest to czy model jest przewodowy, czy bezprzewodowy.

Blendery zanurzeniowe są bezprzewodowe – są wygodniejsze, choć trzeba je okresowo ładować. Przewodowe są tańsze. Dodatkowo radzimy zwrócić uwagę na materiał uchwytu i części zanurzeniowej blendera (metal lub tworzywo sztuczne) oraz długość przewodu zasilającego. Niektóre blendery są wyposażone w wieszak do montażu na ścianie.

Przede wszystkim spójrz na materiał, z którego wykonana jest główna dysza. Najlepiej, jeśli jest metalowa. Pozwoli to na obróbkę nawet bardzo gorących produktów i płynów, bez obawy o bezpieczeństwo blendera w przypadku jego przypadkowego upadku i uniknięcia częstych awarii. Łatwiej jest dbać o metalowe nasadki, ponieważ nie pochłaniają zapachów i nie plamią.

Korpus blendera i inne nasadki mogą być wykonane z tworzywa sztucznego. Nie ma to wpływu na funkcjonalność urządzenia. Ważne jest, aby plastik miał gumowane wstawki. Dzięki temu blender nie wyślizgnie ci się z rąk.

Blender zanurzeniowy może mieć od 1 do 30 prędkości. Im wyższa prędkość, tym dokładniej można dostosować prędkość obrotu noża, aby uniknąć rozpryskiwania produktów, uzyskać pożądany stopień rozdrobnienia i ubić masę do określonej konsystencji. Jeśli chcesz kupić tanie i proste urządzenie, lepiej wybrać blender z 1-2 trybami prędkości. Poradzi sobie z większością zadań. Jeśli ważne są dla ciebie elastyczne ustawienia prędkości, wybierz urządzenie z 5–8 prędkościami - to w zupełności wystarczy.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz
Top