• 21 listopada 2024

Grill elektryczny jest atrakcyjną alternatywą dla węglowych i drzewnych odpowiedników. Co warto o nim wiedzieć?

Czy jedzenie z grilla elektrycznego jest zdrowe – czy powinniśmy się obawiać?

Czy powinienem kupić grill do gotowania mięsa, ryb, drobiu, warzyw i innych produktów? Czy to naprawdę zdrowa dieta? Czy jedzenie z grilla elektrycznego jest zdrowe? Jak ugotować najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne potrawy na grillu? Czy urządzenie może być często używane? Przy zakupie grilla elektrycznego pojawia się wiele pytań.

Grillowanie jedzenia jest dość łatwe. Nawet dla kucharzy, którzy uważają się za początkujących. Pod wpływem wysokiej temperatury można szybko przygotować danie z wołowiny, warzyw, kurczaka, ryby, bez użycia tłuszczu zwierzęcego lub oleju słonecznikowego. To czy jedzenie z grilla elektrycznego jest zdrowe, zależy od tego, co dokładnie grillujemy, ale unikanie tłuszczów, może pomóc zmniejszyć spożycie kalorii. Grill elektryczny pozwala na:

• Zachowanie użytecznych substancji w produktach poddawanych obróbce cieplnej.

• Mniej tłuszczu (nie wchłania się do jedzenia, spływając przez ruszt).

• Dodatki takie jak oliwa z oliwek poprawiają kondycję układu pokarmowego.

Zachowanie maksymalnej ilości mikroelementów i substancji uzyskuje się dzięki krótkiemu działaniu temperatury na produkty. Brak tłuszczu spożywczego to gwarancja niższej kaloryczności gotowego dania.

Czy na grillu elektrycznym można piec w folii aluminiowej – jak przygotować potrawy?

Kluczowym elementem jest sposób przygotowania potrawy, np. czy na grillu elektrycznym można piec w folii aluminiowej? Bez względu na rodzaj grilla, nie ma teoretycznych przeciwwskazań, aby grillować produkty w folii. Jednak odpowiedź na pytanie - czy na grillu elektrycznym można piec w folii aluminiowej, jest uzależniona od tego, jak często to robimy. Używanie folii aluminiowej podczas grillowania sprawia, że mięso lub warzywa gotują się szybciej, zachowując jednocześnie soczystość w środku. Musimy jednak mieć świadomość, że bez względu na to, czy to grill elektryczny, czy węglowy, takie gotowanie prowadzi do wnikania do niego cząsteczek metalu w ilościach znacznie przekraczających bezpieczną wartość ustaloną przez Światową Organizację Zdrowia. A żywność bogata w kwasy i dodatek przypraw pochłania aluminium w jeszcze większych ilościach. I choć nie jest to bezpośrednio groźne dla zdrowia, to na dłuższą metę trudno to nazwać zdrowym przygotowywaniem potraw.

Czy grill elektryczny zużywa dużo prądu – czy to się opłaca

Wiele osób przed zakupem, zastanawia się czy grill elektryczny zużywa dużo prądu. Na szczęście nie. Nowoczesne grille elektryczne zużywają od 1,5 do 2,2 kW. To czy grill elektryczny zużywa dużo prądu, zależy od ich mocy.

Moc to jeden z kluczowych parametrów przy wyborze grilla elektrycznego. Określa maksymalną temperaturę grzania, jaką może zapewnić urządzenie. Jeśli potrzebujesz grilla do steków, kotletów i innych dań mięsnych, wybierz sprzęt o mocy co najmniej 2000 watów. Za optymalną temperaturę można uznać wartość z przedziału 230-360°C. Nie oznacza to jednak, że mniej wydajne urządzenia nie usmażą produktów spożywczych – po prostu zajmie to więcej czasu.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz
Top