Szybkowar jest szczególnie ceniony przez osoby, które nie mają czasu na długie przebywanie i gotowanie potraw.
Nazwa urządzenia mówi sama za siebie – potrawy gotują się w nim znacznie szybciej. Sekretem tak szybkiego gotowania jest wysoka temperatura wrzenia. Dzięki szczelnie zamkniętej pokrywie para wytwarza silne ciśnienie, co podnosi temperaturę, a ta z kolei przyczynia się do szybkiego zmiękczenia przygotowanych produktów. Sam szybkowar ma wiele zalet:
A co najważniejsze, dania z szybkowaru, zwłaszcza te gotowane na parze, uważane są za zdrowsze. Dlatego też, jeśli dbasz o zdrową dietę, szybkowar jest niezbędnym elementem twojej kuchni.
Co można ugotować w szybkowarze? Zupy, warzywa, ryż, płatki zbożowe, mięso, ryby, desery i dodatki. A według przepisów: pilaw, gołąbki, pieczenie, spaghetti, galaretki mięsne, duszoną kapustę, gulasze warzywne, barszcz, placki i budynie.
Aby dania z szybkowaru były smaczne, należy przestrzegać kilku zasad:
W szybkowarze można ugotować wszystko. Dokładniej, prawie wszystko. Na liście „zakazanych” produktów znajdują się te, których gotowaniu towarzyszy duża ilość piany i rozprysków – może to spowodować zatkanie zaworu od wewnątrz. Należą do nich kasza perłowa, kasza manna, proso, kruszony groszek, makaron, spaghetti i kompoty. Jednak nawet w tym przypadku można zastosować szybkowar, a mianowicie używać go jako standardowego rondla. Mięso doskonale nadaje się do szybkowaru. Tym bardziej że jest zazwyczaj bardziej soczyste i bardziej miękkie, niż te przygotowane na patelni. Choć urządzenie przeznaczone jest raczej do duszenia rozmaitych rodzajów mięs, to można je też smażyć. Wiele zależy tu od efektu, jaki finalnie chcesz uzyskać. Szybkowar doskonale sprawdza się np. w przypadku rozmaitych gulaszy i dań, w których mięso odgrywa znaczącą rolę czy też jest nośnikiem smaku.
Komentarze (0)