Ogrzewanie indukcyjne znane jest od XIX wieku, ale zaczęto je stosować dopiero od niedawna. Pierwsza płyta indukcyjna pojawiła się pod koniec lat 80-tych, jednak ze względu na wysoki koszt nie zakorzeniła się na rynku. Obecnie kuchenki indukcyjne stały się dostępne i pojawiają się w wielu domach.
Zewnętrznie kuchenki indukcyjne nie różnią się od konwencjonalnych kuchenek szklano-ceramicznych z jedną różnicą: pod panelem nie znajdują się elementy grzejne, ale cewka z uzwojeniem z drutu miedzianego. Prąd doprowadzany jest do cewki w celu wytworzenia pola elektromagnetycznego, które z kolei wytwarza prąd indukcyjny. Kiedy na kuchence zostanie umieszczona patelnia ze stopu ferromagnetycznego, staje się ona przewodnikiem i niejako zamyka obwód. Elektrony zaczynają aktywnie poruszać się po dnie, uwalniając ciepło - w ten sposób naczynia szybko się nagrzewają. Jednocześnie płyta nie nagrzewa się wraz z naczyniami, przez co zużywa się o połowę mniej prądu.
Kuchenka indukcyjna wymaga oczywiście specjalnych naczyń, które przepuszczają fale elektromagnetyczne. Można to łatwo sprawdzić, umieszczając zwykły magnes na dnie naczynia. Podobne właściwości mają stal i żeliwo (z wyjątkiem niektórych gatunków stali nierdzewnej). Garnki na indukcje nie mogą być wykonane z aluminium, miedzi, ceramiki i szkła żaroodpornego.
Kuchenka indukcyjna ma znacznie większą moc, dzięki czemu naczynia nagrzewają się szybciej i mocniej. Dodatkowo panel indukcyjny nie rozpoznaje grubości dna garnka czy patelni, która jest na nim postawiona, a w każdych warunkach zapewnia taką samą moc. Jeśli nagrzejesz patelnie o cienkim dnie do wysokich temperatur, mogą się one wygiąć i zdeformować. Z kolei powierzchnia szklano-ceramiczna kuchenki indukcyjnej łatwo ulega zniszczeniu pod wpływem ciepła wydzielanego przez przegrzane naczynia. Dlatego garnki na indukcję mają zazwyczaj grube dno.
Na indukcję najlepiej sprawdzają się naczynia z grubym dnem o grubości co najmniej 5 mm, gdyż są odporne na wysokie temperatury. Dodatkowo grube dno zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła, co ułatwia gotowanie.
Równie ważny jest rozmiar naczynia indukcyjnego. Garnki na indukcję nie powinny być zbyt małe. Dopuszczalna średnica wynosi co najmniej 8–12 centymetrów. Im mniejszy rondel lub chochla, tym dłużej zajmie przygotowanie potrawy.
Zdarzają się też przypadki, gdy kuchenka indukcyjna nie „widzi” naczyń, nawet tych wyposażonych w podstawę magnetyczną, lub nie „widzi” ich dobrze. Przyczyną takiej „krótkowzroczności”, może być nierówne dno garnka lub patelni. Naczynia muszą ściśle przylegać do płyty kuchennej, ponieważ nawet niewielka nierówność może spowolnić proces gotowania.
Musimy też mieć świadomość, że garnki na indukcje są droższe niż ich tradycyjne odpowiedniki. Jednak warto też wspomnieć, że garnki dostosowane do kuchenek indukcyjnych pozwalają na znaczne oszczędności energii. Dzięki czemu na dłuższą metę pozwalają zaoszczędzić.
Komentarze (0)